NickBostrom 39 Опубликовано: 5 июля Всім привіт! Вирішив поділитися своїм першим досвідом індор гровінгу, до цього з ботаніки хіба що копав картоплю, так що дізнався за цей час дуже багато всього цікавого, та і взагалі процес затягує. Почну з сетапу, я люблю інженерити і робити щось руками, плюс не хотів витрачати кругленьку суму на перший гров, бо не був впевнений, що мені це вдасться і сподобається, тому частину рішеннь спростив до "мінімально - достатніх". Матчастину я почав вивчати в той же час, що і прийняв рішення гровити, так що по мірі накопичення знаннь і досвіду багато чого перероблював на ходу.БОКС Спочатку думав городити якийсь ящик, потім почитав, порахував і було прийнято рішення купити готовий тент Secret Jardin 40*40*120 під одну рослину. Рішення виявилось максимально правильне, все передбачено, мобільно, не треба морочитись з пінофолами та іншим. Єдине вдосконалення, яке я вніс в бокс - роздрукував на 3д принтері пастку для світла в пасивний приток вентиляції діаметром 150мм, менше паліва, плюс гров починався в травні - червні, я зарані розрахував, що "ніч" у рослини буде вдень в найжаркіші години, щоб не підсмажувати її додатково лампами. Вийшло супер, світло не проходить, не тривожить рослину в "ніч", а повітря залітає майже без супротиву. СВІТЛО Довго моніторив всілякі форуми і статті, деяка інфа була застаріла, так що зваживши все і в цілях економії, вирішив почати з побутових лед ламп. Закупив 6*20W 6500K на вегу і на заміну 4*20W 3000K на цвіт, плюс додатково зробив люстру з фітострічки, про неї окремим повідомленням пізніше напишу. Так само оцінюю це рішення як оптимальне для початку, пишу цей репорт на 35 ДВК, рослина до світла не тягнулась, температура адекватна, регулювати можна викручуванням і заміною ламп на інший колір.ВЕНТИЛЯЦІЯ На дорогий канальник не хотілось витрачатись, а дешеві я знаю що шумлять як мразі, так що після моніторингу ринку готових рішеннь та альтернатив, прийняв рішення колхозити саморобну витяжку з комп'ютерних кулерів. Купив три 120мм вентика Arctic P12, які розраховані на статичний тиск (2 на саму витяжку, 1 на обдув всередині). Спочатку хотів поставити їх просто один за одним, але потім почитав що це не дуже через турбулентність, і ефект буде не як від двох вентиляторів, а максимум 1,2. Так що я знайшов модельку статора, це така приблуда, яка стоїть статично між вентиками і вирівнює поток від першого, так само як в турбореактивних двигунах в літаку! Далі спроектував і роздрукував фланці під потрібні мені розміри, зібрав весь бутерброд разом з першою версією фільтру, підключив БЖ 12V 1A, який був в наявності, і все запрацювало! Фото буде далі в розділі з фільтрами. Поток створюється такий, на який я зовсім не розраховував, два кулера зі статором в бутерброді затягують туман від зволожувача за 15-20 см від вхідного вікна, так що для маленького боксу я думаю цього більше ніж достатньо. ПЛЮС! Ця вся система шумить не більше, ніж звичайний системник, що для мене величезний плюс, так як бокс зараз стоїть в кімнаті де я працюю, воно майже не споживає енергії, нічого не вібрує, температура від ламп відводиться ідеально, що ще треба? Точно такий же арктік поставив всередину для обдуву рослини, прикріпив на роздрукований кронштейн, поки що нарікань на нього не маю, легенько обдуває всю крону зверху, так, він статичний, але для боксу 40*40 думаю цього вистачає. Єдиний момент - в мене був БЖ без регулятора, так що вентіки дули постійно на повну потужність, що зіграло зі мною злий жарт, про що розкажу далі. ФІЛЬТР Хоч і фабричний вугільний фільтр коштує не так дорого, я все одно вирішив городити вій улюблений колхоз. Перша версія була пробна, я не особо розраховував на її ефективність. Зробив циліндр із зварної сітки, купив дешевий "вугільний" фільтр для витяжок, це щось типу флізелін, чи що, товщиною 4-5 мм, чорного кольору, не знаю чи там є взагалі вугілля. Обмотав в два шари, сам фільтр зробив дуже великим, щоб була більша площа і довше повітря в фільтрі затримувалось. Супротиву і правда майже не було, але і фільтр крім пилюки нічого не фільтрував, так що я його замінив як тільки рослина почала бздіти. Версія 2.0 - це вже повноцінний вугільник з пелетами з активованого вугілля. Модель корпусу була знайдена якраз під 120 вентилятори, правда його довелося трошки заскейлити до 93%, бо він не влазив в мій принтер, але я зробив перехідний фланець і все ок. Простір під гранули вийшов близько 3 см, чого має бути цілком достатньо для якісної фільтрації. Трохи довелось дорабатувать напільніком різьбу, бо через неідеальний друк вона трохи застрягала. Купив 2.5 кг карбонових гранул за 900 грн, в фільтр влізло 700 грам, корпус умовно безкоштовний (гривень на 100 витратилось пластику), так що вважаю цей експеримент доцільним і вигідним, за 1000 грн в мене вийшло запасів на 3 фільтри. Весь фільтр в зборі Вся конструкція з витяжкою Поки що справляється з задачею достойно, десь на 95%, коли рослина спрагла (чи в якісь інші періоди, поки що не до кінця зрозумів), запах в боксі сильнішає, починає злегка пробиватись назовні через вихлоп, але некритично, відчувається тільки якщо ніч простояла в закритій кімнаті. Бутерброд з кулерів, до речі, продавлює 3 см гранул також нормально, ясно що потік впав десь втричі, але все одно засмоктує на вході нормально, це мене радує, бо я до початку цього колхозу начитався, що комп'ютерними кулерами можна хіба що анус собі одбувати. СЄМКИ Закупив 3 горіха ще до того, як толком дізнався, яке воно буває, вибирав АК47 авто фем, як один з найнижчих по опису на сайті, так як бокс маленький, ну і бажано щоб була сатіва. В цілому норм, при покупці я не знав про автіки нічого, крім того, що він сам цвіте, першу спробу запоров, але не думаю що вибір фотіка мене б врятував.ГОРЩИК Вибрав варіант тканинного бегу, так як він краще дихає і дренується, мені подобається. Об'єм 10 літрів.ЗЕМЛЯ На першу спробу взяв недорогий універсальний грунт з епіцентру, він був не дуже якісний, але про це я дізнався тільки коли купив вже інший. Я розбавив 10 літрів 1.5 літрами перліту замість рекомендованих 3л, що, як я думаю, в тому числі запороло мені перший трай. На другий я вже взяв найдорожче що було в епіку - також універсальна DUPRETA, показники PH та добрив наче як підходили. На цей раз розбавив вже 3 літрами перліту, грунт мені дуже сподобався, пухнастий, чистий. Єдине що на сьогодні я б вніс додатково доломітове борошно, бо зараз його довелося засипати поверх через закислення.ДОБРИВА Спочатку купив живі добрива бактерії, які і досі використовую, і якісь гумати для квітучих рослин. Добрив крім бактерій не вносив жодних, купив про запас, але зараз зрозумів що то якась бурда і замовив Flora Growing комплекс з трьох баночок. Поки що думаю чи потрібен CAL-MAG, Також маю бурштинову кислоту, яку раз давав під корінь, раз по листу, не знаю наскільки воно подіяло, але кажуть, корисно.ПРИЛАДИ З самого початку купив китайський PH метр, який погано калібрувався, пізніше докупив ще один, для звірки показів, плюс TDS метр. 7 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 5 июля Отже, перший блін комом. Замочив горіх на 12 годин, потім між ватних дисків в зіп, проросло за добу, висадив відразу в кінцевий бег. Тут моєю фатальною помилкою стало те, що я за добу до висадки пролив весь бег до дренажу. Так багато хто радить, але в моєму випадку не дуже якісний грунт і мало перліту призвело до того, що бег дуже погано просихав. Я висадив росток, поставив його під всі 6 ламп (120W), і під максимальний обдув (БЖ без регулятора). Бідолага ріс перші дні нормально, я всупереч всім рекомендаціям поливав його невеликими порціями що 2 дні (верх грунту просихає від ламп і обдуву, я очкую що рослина щас засохне і підливаю 300-500 грам. У висновку на 13 ДВК рослина виглядала ось так, опустила листя, залита, стояла під штормом 100% обдуву. Я зрозумів що далі продовжувати не варто і перервав цикл. Було трохи жаль потрачений час, зате набуто безцінний досвід. Я думаю не дарма перервав, тому що те болото з бегу сохло на балконі в тазіку під прямим сонцем ще два тижні, тож не думаю що в того доходяги був хоч якийсь шанс. 1 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 5 июля Другий трай - поточний. Вже нормальний грунт, нормально розпушений. Проливати я його не став, вирішив що буду поступово підливати по мірі просихання, і не прогадав. При висадкі попшикав злегка оприскувачем, поставив під стаканчик.3 ДВК полив навколо 100 мл, так як земля підсохла. На 5, 7 дні по мірі просихання поливав 300, 500 мл, далі 4 дні засухи. 10 ДВК - росте норм, є на листках якісь плямки, але наче не критично. Тут я вчасно зрозумів свою другу фатальну помилку, яка в тому числі мені запорола першу спробу. В мене вентилятор видуває на 100% потужності, а я, баранейро, поставив бег прямо навпроти вхідного вікна! Стебло рослини нещадно гнулось в протилежну від входу сторону, я не розумів в чому проблема. А потім зрозумів, коли бокс відкритий, я бачу тільки легеньке колихання від внутрішнього обдуву, а коли закривається, починає тягнути лише через вхідну світлову пастку і прямо на малюка! Кароч я це швидко виправив, поставив бег вище на підставку, плюс замовив регулятор обертів для вентиляції. 13 ДВК - бурштинка по листку. 15 ДВК - стан нормальний, старі листочки, які стояли під штормом, трохи покручені, нові вже красиві. ВЖе в цьому віці рослина почала люто вонять! Я думав до цвіту взагалі запаху не буде, хоча знав, що АК47 це славетна вонючка, але ж не в стані розсади. В цей момент я швиденько заколхозив свій вугільник, процес описував вище. 17 ДВК - почав гнути 18 ДВК - доба після LST, політ нормальний, бічні пагони пішли в ріст 20 ДВК - помітив на стеблі тріщинку від перегину, очконув, замазав медом, трохи послабив натяг. Проте за день зажило як на собаці 24 ДВК, поки що нічого не даю, тільки поливаю кранухою відстояною з бактеріями через раз. Продовжую розтягувати бічні пагони і верхушку, рослина реагує нормально, росте як пучок салату, кучно і низько. Люстра десь на висоті 50 см, заміряв телефоном показало 400ppfd. 26 ДВК - попередній дренаж показав PH 5.6, трохи напрягло, купив доломітове борошно і добавив зверху на землю, трохи перемішав і пролив. 28 ДВК - показала перші вуса, росте - колоситься, радує. 33 ДВК - почали жовтіти нижні листки, як я зрозумів, рослина виїла все, що було заряджено в горщик, треба вже кормити, але до поливу ще 2 дні. 34 ДВК - листки ще трохи пожовтіли, зробив легку дефоліацію, прорідив центр, фото до обрізки. Активно тягнеться вгору. 35 ДВК - коли активно тягнуться, нарощуються одувани. Горщик просох, так що дописую це і біжу давати перший в її житті компот. 5 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
MrHaze 17 968 Трофеи и Медали Опубликовано: 5 июля Пышного цветения старина) 1 ORGANIC GROW CLUB МОЁ ТИПА ТВОРЧЕСТВО ПРОБЛЕМЫ С РАСТИХОЙ ? Осветите тьму =) Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
Kaktuss 9 037 Опубликовано: 6 июля 10 часов назад, NickBostrom сказал: СВІТЛО Ковпаки розсіюввчі тре зняти з ламп.. 1 Репорт-2016 АУТ http://jahforum.org/topic/39343-aut-2016-47ua-dyshite-na-polnuiu/ Семена - для аута,-кресты оригиналов, и лендрайсов (фото регуляры) . https://jahforum.org/topic/39343-aut-2016-47ua-dyshite-na-polnuyu/?do=findComment&comment=1334468 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 6 июля 1 час назад, Kaktuss сказал: Ковпаки розсіюввчі тре зняти з ламп.. я їх не повністю зняв, а обрізав, залишивши пару см самого ковпака, бо там відкриті контакти, щоб випадково не влізти 2 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
BarneyGreenway 288 Опубликовано: 6 июля Виглядає чудово)) 🤘 1 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 6 июля Всім привіт! 36 ДВК, рослина після першого компоту чухає себе наче добре, пагони тягнуться вище і вище. Трохи мене харить легка жовтизна на старих листках, але нічого з цим не зробиш, тепер тільки кормити і чекати. Поки що тримаю 5 ламп 6500к і одна 3000к, щоб вона не доросла до люстри, запасу є сантиметрів 20 до безпечної відстані. Коли перестане тягнутися, вкручу 4 3000к і 2 залишиться 6500к. Зараз напишу як я заколхозив лампу червоного досвіту, яку планую поставити додатково, коли рослина зацвіте повноцінно. 4 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
MrHaze 17 968 Трофеи и Медали Опубликовано: 6 июля У тебя как раз начинается фосфорное окно,ставь лампы на цвет амиго ORGANIC GROW CLUB МОЁ ТИПА ТВОРЧЕСТВО ПРОБЛЕМЫ С РАСТИХОЙ ? Осветите тьму =) Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 6 июля В багатьох туторах бачив, що на цвіті бажано суттєво більше світла і особливо червоного спектру, було кілька вільних вечорів і матеріали, так що вирішив запилить люстру. Купив 5 метрів LED стрічки, в якій чергуються 5 червоних діодів і 1 синій, 60 діодів і 15 ват на метр, 440 і 660 нанометрів, якщо не помиляюсь. В саму люстру влізло всього 1.8 метрів, так як проектував розмір під свій невеликий бокс, в якому і так вже є люстра і об'ємний фільтр. Хоча зараз я вже придумав як зробити щільніше, можна було купити алюмінієвий радіатор і прямо на нього впритул клеїти стрічку, але переробляти вже не буду, так як все вже готово, а кількість метрів некритично. В мене був дома п-подібний профіль під стрічку, нарізав на 6 кусків по 30 см. Далі під цей профіль спроектував корпус з закладними під проводку і роздрукував Вклеїв профілі на суперклей + соду Приклеїв стрічку на профілі і розпаяв паралельно Зібрав все на саморізи, підключив БЖ 12 вольт і все працює. Не знаю скільки буде з того толку, але зайвим точно не стане. 1 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 6 июля 9 минут назад, MrHaze сказал: У тебя как раз начинается фосфорное окно,ставь лампы на цвет амиго о, дякую за пораду, я думав ще чекати кілька днів Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 6 июля Переставив лампи і добавив люстру. Біля макух додаток на телефоні показує 600 ppfd, є ще запас куди опустити, або ж саме доросте. Також трохи вдосконалив вихлоп вентиляції, тому що вдень звернув увагу, що потоку на виході наче й не відчувається, хоча стінки тенту відчутно втягуються. Мене це трохи коробило, і я вирішив добавить статор ще й після другого кулеру. Було так: Зробив модельку під розмір Роздрукував Вставив на місце Навряд чи це якось повпливає на продуктивність, але відчувається більш православно, потік тепер вилітає чисто вгору, ну і бонусом безпека для кота, якщо він раптом вирішить проінспектувати дах тенту. 2 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
MrHaze 17 968 Трофеи и Медали Опубликовано: 6 июля Ау братья,тут зачётный репчик,чё только 3 подписчика? 1 ORGANIC GROW CLUB МОЁ ТИПА ТВОРЧЕСТВО ПРОБЛЕМЫ С РАСТИХОЙ ? Осветите тьму =) Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
Oleksandra 144 Опубликовано: 6 июля Привіт бро, виглядає усе дуже круто тим більше що більшість зробив сам. Вдалого грову тобі і жирних шиш! 2 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 7 июля 8 часов назад, Oleksandra сказал: Привіт бро, виглядає усе дуже круто тим більше що більшість зробив сам. Вдалого грову тобі і жирних шиш! Дякую! Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
CannabisDoomOcculta 7 801 Опубликовано: 7 июля @NickBostromСплануй більше обдува, щоб кожна гілка продувалася і на переферії і у кутках. 1 >>> Джа-Юмор <<< >>>Удобрения своими руками!<<< >>>Бытовой Лэд. Тест!<<< >>>Под Микроскопом!<<< >>>Печенье из Травки! Ну ооочень простой рецепт)))<<< Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
Uchastkoviy 3 889 Трофеи и Медали Опубликовано: Вторник в 19:46 Рукастый ты бро!) удачи тебе в этом деле Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: Среда в 22:52 В 07.07.2026 в 22:46, Uchastkoviy сказал: Рукастый ты бро!) удачи тебе в этом деле дякую, бро) Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: Среда в 23:06 Всім доброго часу доби! Сьогодні 38 ДВК, полив 4л відстояною кранухою, вхід PH 6.4, вихід 400мл PH 6.2. Доломітове борошно почало працювати. Рослинка продовжує рости в висоту. Обрізав деякі старі листки знизу, які після голодухи пожовтіли і знаходились в тіні основної крони. Зараз низ майже вільний для обдуву. Додав ще один кулер на обдув, який направив трохи в іншу область, таким чином свіже повітря заходить через світлову пастку в низ крони, зверху обдувається двома кулерами, питання з вентиляцією на цвіт думаю можна вважати закритим. Всім миру! 6 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
Shajtan 7 538 Трофеи и Медали Опубликовано: Пятница в 12:43 Для двк пш не зависокий? Насіння коноплі, спори грибів та ентеогени Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: Пятница в 13:06 12 минут назад, Shajtan сказал: Для двк пш не зависокий? Я не знаю, це високий? В мене субстрат торф'яний. З того, що я встиг наресьорчити перед гровом, оптимальний пш для поливу землі 6.2-6.5, а на виході має бути не сильно кисліший. Зазвичай поливав 6.2, десь 2 тижні тому дренаж став показувати 5.6, я подумав що це сигнал що щось не так в корінні, добавив доломітку і останні два полива робив 6.5 - 6.6. Зараз дренаж не кислить відносно входу і далі планую заливати 6.2, як і раніше. Якщо я щось не так роблю, з задоволенням вислухаю рекомендації🤙 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: Суббота в 21:37 Всім привіт! Сьогодні 41 ДВК, день поливу компотом. Полив 4 літрами компоту 670 ppm, ph 6.2, готую по таблиці на перехідний етап, тому що рослина все ще тягнеться вгору, думаю їй все ще треба достатньо азоту. Також зробив легке коригування крони, безпечними кліпсами вивів найнижчу колу, яку перегнали сусіди, в центр, щоб вона отримувала більше світла, все одно там достатньо простору. Також одну колу відвів трохи в бік, так як вона росте близько до іншої, в іншому форма крони мене влаштовує, коли виросли таким собі півмісяцем, якраз в моєму маленькому боксі більше світла на одній половині, на іншій кулери і фільтр, так що всі мають отримувати достатньо світла. Зараз з 8 гілок є 3 лідера, 3 середнячка і 2 лоха, які не встигають, доводиться їм адміністративними методами додавати світло. Стигми гарненькі, ростуть кучно на кожній колі, радісно Єдине, що мене зараз тривожить - дівка доросла до відстані 30 см від лампи, а вони вже і так майже в крайньому верхньому положенні, я спеціально на небезпечний рівень приклеїв шматок ізоленти. Гнути кудись вже і не хочеться, і особо нема куди і як,якби був більший тент, я б просто всі коли розвів радіально в сторони, а так вони і так займають всю площу. Можливо хтось підкаже, яка мінімальна відстань до побутових LED ламп не підпалить макушки. Також трохи вдосконалив систему вихлопу, додав аромадифузор - нейтралізатор запаху. Про сам запах - це дуже цікаво, з 15 до 30 дня рослина пахла потужно, але такою молодухою, свіжою травою і дичкою, чи не знаю як це описати. От самий класичний сільський драп, те що ми в юності курили, так і пахло завжди. А зараз запах змінився і постійно міняє інтенсивність. Може кілька днів задушливо штинять, відкриваєш бокс, і відразу на пів кімнати запах. А зараз поливав, майже не відчувається. І це не тому, що я принюхався, я з двічі на день виходжу з дому, а при поверненні принюхуюсь. При чому зараз запах змінився, став таким, більш благородним, чи що. Свіжоскошену траву в ньому вже не впізнаєш, але описати який він, складно. Важкий, трохи мускусний, трохи якимсь осіннім листям. Думаю пізніше він ще зміниться, але це цікавий досвід, він і схожий на покупні шишки, але все одно інший. Вугільником я в цілому задоволений, він прибирає 95% запаху, але впритул все одно легкий аромат вловлюється, тому я почитав як працюють нейтралізатори. вирішив запилити свій. Напишіть, хто використовує фабричні вугльники, повністю вони повністю прибирають запах, чи ні? Я взяв силікатний наповнювач для кота, ефірні олії, які були дома - комплекс для лазні і суміш хвої, там і евкаліпт, і лаванда, і розмарин, і різні хвойні. На 20 грам горілки додав грам 5 олій. Залив у пшикалку, на дно 0.5 літрової банки насипав силікату, розбовтав до емульсії і напшикав грам 8-10 і розмішав з закритою кришкою. Зробив картридж з маленькими отворами в дні і кришці, наповнив його силікатом і вставив в статор, який робив в минулих постах Сквозної тяги там немає, тому що знизу хаб кулера, але зверху створюється турбулентність, і олії потроху випаровуються. У висновку запаху mj немає взагалі, поки не відкриєш бокс. Жосткою сосною з піхтою теж не особо штиняє, так, легкий солодкуватий ефірний запах, подивимся на скільки одного заряду вистачить. Всім миру! 4 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
NickBostrom 39 Опубликовано: 8 часов назад Всім привіт! Сьогодні 43 ДВК, помітив, що рослина почала жовтіти зверху. Більше всього думаю на світловий стрес, тому що показники води і живлення наче в нормі, голодувати вона не повинна, а от верхівки за 30 см від ламп, саму люстру піднімати вже нікуди. Поки що викрутив 2 лампи 6500к, залишилось 4 штуки 3000к + червона люстра. Телефон показує 420 ppfd, це наче й мало, але подивлюсь як рослина відреагує. Також думаю може наступний полив зробити знову компотом, але на цвіт, бо ріст вгору припинився, а минулий раз я поливав по таблиці на перехідний період. А може це й зайве буде і тільки засолю, кароч буду думать. 1 Поделиться сообщением Ссылка на сообщение Поделиться на других сайтах
Рекомендованные сообщения
Создайте аккаунт или войдите в него для комментирования
Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий
Создать аккаунт
Зарегистрируйтесь для получения аккаунта. Это просто!
Зарегистрировать аккаунтВойти
Уже зарегистрированы? Войдите здесь.
Войти сейчас