Перейти к публикации
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Динаміка Мікоризи. Переклад статті Еда Розенталя


Рекомендованные сообщения

Нещодавно шукав інформацію про мікоризу і як її використовують гровери і натрапив на статтю Еда Розенталя (автор книги "Довідник гровера: Повний гід по культивації маріхуани") і вирішив поділитися власним перекладом. Стаття є рекламовю одного з виробників мікоризи, проховав його назву під [реклама].

Мікоризні гриби або мікориза - це корисні гриби, які живуть у сибміозі з рослинами. Для того, щоб виник симбіоз, має бути прямий контакт між корінням рослини та грибом. Застосувуючи на ранній стадії, можна побачити різницю у силі і рості рослини.

Переваги мікоризи продовжують себе доводити протягом еволюції рослин. Майже 400 мільйонів років тому, коли рослини переходили з океану на землю, в них не було корневої системи. Рослини спиралися на гриби для того, щоб поглинати ключові нутрієнти і воду для виживання. Ці гриби були корневою системою рослин до того, як рослини розвинули власні корневі системи.

Ці симбіотичні взаємини тривали й після того, як рослини сформували корневі системи. Деяким рослинам мікоризні гриби навіть необхідні для оптимального росту; це відомо як мікотрофія. Канабіс може рости без мікоризних грибів, але вважається законним мікотрофом, це означає, що партнерство з грибами робить очевидний внесок до максимального розкриття генетичного потенціалу рослини.

Я би хотів вам надати більше інформації про цей дивовижний світ мікоризних грибів і сісти за один стіл з командою [реклама] для того, щоб краще зрозуміти цей симбіоз грибів і рослин і чому гриби так важливі для гроверів. Поки ми не дійшли до цього, нумо краще зрозуміємо що ж таке мікориза.

image.thumb.png.de1565b2e692f4a58febb96f1125f72d.png

різниця в розвитку коренів вражає

Розуміння мікоризи

Ранні докази цього симбіозу датуються 407 мільйонами років тому і відомі як мікориза (mycorrhiza), що у перекладі з латини буквально означають грибний корінь (myco - гриб, rhiza - корінь).

Існують п’ять типів мікоризних грибів на планеті, які відомі науковцям. Кожен грає свою ключову роль у природі, часом асоціюючись тільки з конткретними рослинами, а часом з широким масивом рослин. Тільки одні гриби є вигідними для канабісу і це арбускулярні мікоризні гриби (arbuscular mycorrhizal fungi - AMF) і всередені цієї категорії тільки декілька які дійсно об’єднуються з канабісом.

AMF найрасповсюдженіший з усіх грибів і входить в асоціацію з прилизно 90% рослин на планеті Земля. Ці гриби буквально проникають у клітини коренів і створують мережу всередині клітин і поза їх межами. Гриби створують гілкову структуру, арбускулу, в межах рослинної клітини, де вуглеводи з фотосинтезу обмінюються на нутрієнти, воду та мінерали, що їх приносять гриби. Ці гриби не виробляють жодних плодів і розмножуються асексуально під земленю.

Ці симбіотичні стосунки доволі прості. Рослина постачає грибам вуглеводи і в обмін гриби постачають необхідні для рослини нутрієнти. Чим більше рослині необхідно нутрієнтів, тим більше вуглеводів вона відправлятиме униз до грибів. З канабісом цей обмін виконується в кореневих клітинах в арбускулі.

Канабіс співрозвинувся з грибами

До того моменту, коли зміни в легалізації почались у 1996, культивація у більшості здійснювалась в приміщенні подалі від сусідський очей (тільки якщо ви не з округу Губмольдт). Гровери сильно спиралися на технологічні прогрес у освітленні, вентиляції і різномаїтті систем гідропоніки.

Вирощування здійснювалось в приміщенні і не просто неба; гровери покладалися на середовище для вирощування у субстраті, що був у мішках. Більшість упакованих ґрунтів потрапляє до нас після стерилізації. “Убий усіх поганих хлопців разом із хорошими і годуй рослини чистим NPK і деякими іншими елементами і все буде добре” - був підхід, який багато гроверів використовували. Однак був зсув у думках впродовж останніх років і багато гроверів зараз схиляються у бік метода живого ґруна, використвовуючи мережу харчування у ґрунті і беручи перевагу різноманіття мікробів у землі. Як пропонують книги Джефа Ловенфелса: ми маємо бути “Командою з грибами” і “Командою з мікробами” і причина цьому проста. Природа знає як найкраще. Імітуй її і ти отримаєш перспективну віддачу.

Коли канабіс був нелегальним, не було зроблено жодних реальних вивчань і випробувань ефективності технік і методів культивації з точки зору того, що впливає на рослини і на фіторечовини, терпени, канабіноіди і флавоноіди. З перевагами науки і тим, що канабіс тепер легальний у багатьох штатах, все більше і більше гроверів мають можливість занурутись глибше у справжні наукові дослідження. Одна з царин досліджень це науковий аспект ґрунта і витончені взаємодії між рослинами і земляними мікробами, у яких ці рослини ростуть.

Переваги мікоризних об’єднань

Існує багато переваг використання грибів у вашому конопляному саду. По-перше, велика корнева поверхня дозволяє рослині поглинати нутрієнти, мінерали і воду з більшої площі. У природі мережа грибниці може розширюватись на милі і зв’язувати між собою кільки видів рослин! Більша корнева поверхня допоможе у багато яких речах, серед них кількість рослин, що помирають від шоку пересадки, яка значно менше, коли мікориза присутня у порівнянні до того, коли такого симбіозу нема.

По-друге, присутнє збільшене поглинання харчових речовин. Зі збільшеною площею поверхні рослнии можуть поглинати більше нутрієнтів і води, ніж без об’єднання з мікоризою. Це означає зменшення додавання добрив і більші врожаї. До того ж, AMF не тільки допомагає з базовим NPK, але також з поглинанням мікроелементів, таких як залізо, цинк та марганець.

Інші переваги включають підвищенне поглинання фосфору. Мікоризні гриби виділяють унікальни ферменти, які вивільняють молекули фосфора і транспортують їх до рослин у доступній формі. Це особливо вигідно, бо 85% фосфору у землі недоступно для рослин. Коли настає фаза цвітіння і программа добрив змінюється, рівень азоту знижується, а рівень фосфору підвищується для того, щоб збільшити суцвіття. З допомогою мікоризи рослини будуть вже насолоджуватись збільшеним фосфором у порівнянні з неінокульованими рослинами.

Використання грибів також створює живу ризосферу. Життя приносить життя - це настільки просто. Коли додається біологічна складова у культиваційні операції це має тенденцію до створення більше життя. Додвання мікоризи допоможуть іншим мікробам процвітати, наприклад, бактеріям. Гіфи буквально створують бактеріям супермагістраль, по якій бактерії можуть рухатися. Ці бактерії також грають основні ролі - від закріплення азоту і навіть до захисту рослин. У порівнянні до безжиттєвого інертного субстрату тільки з синтетичними внесками, ця жива ризосфера створює нову екосистему, де усі організми отримують вигоду від присутності кожного і допомагають один одому.

Гриби також можуть служити як механізм захисту. За допомогою гіфної мережі, що оточує корені, рослинним патогенам набагато важче атакувати рослину. Дослідження показали, що мікоризні гриби можуть допомагати у боротьбі з певними патогенами ґрунтового походження, серед них фузарій, pythium, паразитичні нематоди тощо.

Рослини з мікоризною асоціацією більш стресостійкі, тому що присутність грибів знижує засоленість (EC) землі і тому впливають на рівні pH та EC, роблячи ґрунт більш придатним для життя рослин. До того ж, рослини більш стійки до засухи, тому що мікоризні гриби здатні “долати” більші дистанції у пошуках води. Гіф виходить далеко за межі ризосфери і розповсюджується в місця, які недоступні кореням рослин.

В решті решт, мікориза також виробляє гломалін, клеєподібний компонент, що виділяється грибами, і який допомагає з’єднати частинки ґрунту для запобігання ерозії, а також для удосконалення стабільності ґрунта. Вчені бачать кореляцію між присутністю гломаліна та первинною продуктивністю екосистеми. Це, так би мовити, основа усіх екосистем і відсутність грибів створюють дисбаланс в усій екосистемі. Якщо ви намагаєтесь вирощувати, викоирстовуючи регенеративний підхід no-till, то мікоризні гриби мають бути додані першими до вашого саду.

Застосування мікоризних грибів

Є декілька шляхів додати мікоризні гриби до ваших вирощувальних операцій. Чим раніше в житті рослини, тим краще, простіше застосовувати і вище шанс успішного щеплення. Чим молодше рослина, тим вище вплив мікоризи. З дорослішанням рослини гарантованість щеплення стає меншою. Чим старше корені, тим вони товше й твердіше, це створює складнощі для проникнення грибів. Враховуючи те, що гриби мають досягати молоді, більш здатні до проникнення корені, які знаходяться на дні горщика або на більшій відстані від стебла, застосування стає більш комплексним і його вплив буд набагато менше, ніж на молоді рослини. Нижче декілька методів застосування, які ми рекомендуємо.

image.thumb.png.bdf2ec54cb109ef1982c66668ec4fe7f.png

оброблені мікоризою і необроблені

1. Змішування інокулянта з ґрунтом. Цей метод щеплення простий і дуже зручний. Застосуйте продукт згідно з інструкцією на упаковці, змішайте рівномірно з вашим ґрунтом і готово. Цей метод запевняє вас, що гриби розподілені всередені ґрунта і будуть в близькому сусідстві з коренями, як тільки вони зростуть у пошуках їжі. Працюючи на великомасштабному об’єкті, змішвання з ґрунтом зберігає час, особливо коли у вас тисячі рослин.

image.thumb.png.25edc071e65b342d56a463e1bcd3d30b.png

2. Застосування у посадковій ямці. Якщо ви пересаджуєте ваші рослини, додайте мікоризний інокулянт при кожній пересадці. Це допоможе знизити шок від пересадки.
image.thumb.png.6983bbf30d2cc5f0672f8661e616e2bc.png

3. Посипання коренів, огортання. Це застосовують коли ваша рослина готова до пересадки. Розташуйте інокулянт в достатньо великому контейнері, щоб розміри задовільняли кореневий клубок. Змочіть ваш ґрунт, потім розкачайте кореневий клубок в інокулянті так, щоб він рівномірно покривав усі сторони. Інша варіант - це обсипати інокулянтом вологий кореневий клубок, ніби ви хочете законсервувати продукт.

image.thumb.png.915e9f8012c4e3d39be31f6f0d7bc9da.png

Є багато способів вирощування канабісу і багато чого ви можете додати у ґрунт. Додавання мікоризних грибів в вашу середу вирощування має бути основою, незважаючи на добрива або додатки, які ви використовуєте. Це, у свою чергу, призведе до переваг, які можна легко визначити та чітко побачити.

Мікоризні гриби та стале сільске господарство

З додаванням мікоризних грибів і підвищенною можливістю до поклинання нутрієнтів і води, у багато разів можна досягти скорочення використання добрив і поливу. Команда у [реклама] дослідила випробування на різних рослинах, у тому числі і на канабісі, де, через використання грибів, обсяги добрив знизилися на 30% і у той самий час урожай збільшився на 25-30% у порівнянні зі стандартною 100%-овою програмою використання добрив. Це особливо важливо, бо чинне сільске господартво і практики вирощування спираються в основному на синтетичні і мінеральні добрива. Ці мінерали треба видобувати з різних кам’яних утворень в усьому світі і ці утворення швидко занепадають, особливо фосфор. Фосфор видобувається з фосфатного каміння, яке, за думкою вчених, досягне пікового рівня у 2030, а потім, виробництво почне занепадати поки не зникне повністю. Топ-5 країн, які виробляють фосфору, займають 90% світової галузі. Приблизно 90% фосфору, який отримують рослини, залишається заблокованим у ґрунті, зв’язуючись або з кальцієм (Ca) в вапняних ґрунтах з високим pH, або з оксидами заліза (Fe) та алюмінія (Al) в ґрунтах з низьким pH. Тому, впровадження мікоризного гриба у ґрунті важливо не тільки для збільшення врожаю і для підвищення здоров’я рослин, але й для кращого використання й ефективності усієї нашої сільскогосподарської системи.

Це відео показує суттєву різницю, яку створює раннє щеплення з мікоризними грибами

5 відомих видів мікоризних грибів

  • Арбускулярні мікоризні гриби (arbuscular mycorrhizal fungi - AMF) - найпоширеніший з усіх грибів. AMF об’єднується з приблизно 90% рослин на Землі. Цей гриб буквально проникає у клітини коренів і створює мережу всередені них і ззовні. Гриб створює арбускулу, в межах рослинної клітини, де вуглеводи з фотосинтезу обмінюються на нутрієнти, воду та мінерали, що їх приносять гриби. Ці гриби не виробляють жодних плодів і розмножуються асексуально під земленю.
  • Ектомікоризні гриби (ectomycorrhizal fungi - ECM) - ця група мікоризних грибів об’єднуються з десь 5% видами рослин на планеті, в основному з листяними деревами, такими як береза, дуб, сосна, псевдотсуга Мензіса та інші. ECM оточує корені рослини, але не проникає у них як AMF, і обмін між грибом і господарем відрізняється. ECM розмножується статево через плоди. Прикладом є кулінарний делікатес труфель та білий гриб, і також сумно відомі мухомори. Важлово відзначити, що ECM не асоцюється з канабісом, тому що це не дерево.
  • Орхідна мікориза - з назви усе зрозуміло. Ці гриби об’єднуються з родиною Орхідних і грають дуже важливу роль у пророщувальний фазі, коли молоді рослини потребують вуглець, що його надають гриби.
  • Ерікоідна мікориза - ці гриби зустрічаються в кислих і бідних на поживні речовини ґрунтах, таких як пустищі, болота і ліси. Ця група грибів мають можливість до розщеплення органічних форм азоту, який може бути обмеженим там, де зустрічається велика кількість вересових (ericaceous) рослин. Ці гриби зустрічаються майже на усіх континентах, за виключенням Антарктики.
  • Монотропоїдна мікориза - ці гриби асоціюються з рослинами, які повністю спираються на мікоризне об’єднення, як на джерело вуглецю. Цей вид грибів, як і ці типи рослин, зустрічаються в хвойних, або змішенних лісах з дуже низьким рівнем світла.
  • Like +1 5

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
9 hours ago, Serbest said:

“Убий усіх поганих хлопців разом із хорошими і годуй рослини чистим NPK і деякими іншими елементами і все буде добре” - був підхід, який багато гроверів використовували. Однак був зсув у думках впродовж останніх років і багато гроверів зараз схиляються у бік метода живого ґруна, використвовуючи мережу харчування у ґрунті і беручи перевагу різноманіття мікробів у землі. Як пропонують книги Джефа Ловенфелса: ми маємо бути “Командою з грибами” і “Командою з мікробами” і причина цьому проста. Природа знає як найкраще. Імітуй її і ти отримаєш перспективну віддачу.

На этом ресурсе ситуация прямолинейно противоположная. Выращивай на чистом кокосе и корми чистыми NPK и не забивай голову со своими микоризами ) Там даже один говнохимик птушный целую статью на три абзаца высрал на тему «почему органика это плохо», которая теперь ходит по рукам как истина в последней инстанции )

  • Like +1 2

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Крутая статья. Еще круче было бы как-то книгу намутить.

@Serbest за перевод спасибо 

  • Like +1 2

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
On 6/18/2023 at 7:21 PM, WeedStreet said:

На этом ресурсе ситуация прямолинейно противоположная. Выращивай на чистом кокосе и корми чистыми NPK и не забивай голову со своими микоризами ) Там даже один говнохимик птушный целую статью на три абзаца высрал на тему «почему органика это плохо», которая теперь ходит по рукам как истина в последней инстанции )

Мені здається, що правда у цьому теж є, хоча й своєрідна. Чисте NPK з точки зору простоти дуже зручне. Ну і особисті преференції теж мають значення. До того ж масових культиваторів тут небагато, маю на увазі таких, які заморочуються над економією десятків кілограмів добрив, перевикористанням землі тощо.

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
On 6/20/2023 at 12:04 PM, Serbest said:

Мені здається, що правда у цьому теж є, хоча й своєрідна. Чисте NPK з точки зору простоти дуже зручне. Ну і особисті преференції теж мають значення. До того ж масових культиваторів тут небагато, маю на увазі таких, які заморочуються над економією десятків кілограмів добрив, перевикористанням землі тощо.

А как же эстетика процесса, бро? Почувствовать единение себя с природой? Примерить роль божиньки при создании условий? Мы же тут не поля выращиваем. И в любом случае, даже самые дорогие удобрения окупаются, сравнительно с ценами хорошего стаффа на рынке. Но это органика, бро. Ты можешь представить, что твои бошки, взрощенные на гуано индонезийских летучих мышей, гораздо экологически чище чем у этих шо на солях, а соответственно вкуснее…

Пусть быдлогроверы пиздят про то шо только «долбоебы кокос говном заряжают», и на органике нихуя не растет, но мы то знаем

  • Like +1 2

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Создайте аккаунт или войдите в него для комментирования

Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий

Создать аккаунт

Зарегистрируйтесь для получения аккаунта. Это просто!

Зарегистрировать аккаунт

Войти

Уже зарегистрированы? Войдите здесь.

Войти сейчас
×
×
  • Создать...